vrijdag 14 december 2018

Review: Vergeet me niet – Val EmmichDe tienjarige Joan is geboren met een zeldzame gave; ze kan zich elke dag van haar leven exact herinneren. Tot haar frustratie kunnen anderen dat niet. Het is daarom haar grootste angst zelf vergeten te worden. Ze bedenkt

een oplossing: ze wil een onvergetelijk liedje schrijven, maar daar heeft ze wel iemand bij nodig. En dat is Gavin, een artiestenvriend van haar ouders, die net zijn geliefde, Sydney, verloren is.

Ze sluiten een pact: Joan vertelt Gavin alles wat ze zich herinnert van Sydney, en Gavin helpt haar een gedenkwaardig nummer te schrijven. Maar dan

onthult Joan enkele feiten over Sydney waarvan Gavin niets wist, waardoor hij niet alleen hun verleden maar ook zijn toekomst moet heroverwegen.

Met veel gevoel en warme humor schreef Val Emmich een onvergetelijke roman met onweerstaanbare personages, over verlies, herinnering en onverwachte vriendschap.
Een mooi verhaal. Echt een heel mooi verhaal.

Je leest om en om een hoofdstuk geschreven door de ogen van de tienjarige Joan en dan weer door de ogen van Gavin.

Joan is een levenslustige, bijzondere meid die ontzettend veel van muziek en componeren houdt, net als haar vader. Gavin, een redelijk beroemd acteur, heeft net zijn levenspartner verloren. Op een avond steekt hij alle tastbare herinneringen aan Sydney in brand in zijn tuin. Dat wordt door een buurman gefilmd en sindsdien laat de pers hem niet met rust. Joan’s moeder, die de beste vriendin van Gavin’s vriend was, nodigt hem uit om bij haar gezin te komen logeren om even te ontsnappen aan alle tumult en verdriet. Wanneer hij daar aan komt, hoopt hij de herinneringen aan Sydney achter zich te kunnen laten, maar hij heeft niet gerekend op Joan die zich de momenten met Sydney tot in detail kan herinneren door haar aandoening HSAM of een supergeheugen voor herinneringen.

Gaandeweg krijgen de twee een mooie vriendschap waarbij ze elkaar belangrijke levenslessen leren.

Bij momenten is het verhaal grappig, vooral de wijze hoe Joan soms denkt, en andere momenten ontzettend ontroerend. Het verhaal hoort niet bij de spannende verhalen, maar was toch continu spannend, want je wilt blijven lezen tot het uit is.

Ook zaten er magische momenten in, hoe sommige gebeurtenissen in het leven soms op vreemde momenten kunnen samenkomen, hoe je toch terug op een pad geworpen wordt die je eigenlijk al eerder had moeten volgen. Tekens die het leven je geeft, je herinneren aan waardevolle momenten en beslissingen, als je er maar open voor staat en ze wilt zien.

Alle personages waren leuk om over te lezen, en ze werden zo levensecht beschreven dat ik me soms afvroeg of ze niet op echt bestaande personen waren gebaseerd.

De schrijfstijl is vlot en pakkend, een perfecte balans tussen het aantal woorden en omschrijvingen.

Het einde is ronduit prachtig en ik wou dat ik bij de laatste gebeurtenis lijfelijk aanwezig was geweest.

Een ideaal vakantieboek van hoog niveau.

Een superaanrader!

Val Emmich


ISBN: 9789026336492

Uitgeverij: Ambo|Anthos

Pagina’s: 364

Prijs: 17,99
Geen opmerkingen:

Een reactie posten