vrijdag 7 december 2018

Review: Gwendy’s knoppenkist – Stephen King & Richard ChizmarEr zijn drie manieren om bij het uitzichtpunt in het plaatsje Castle Rock te komen: Route 117, Pleasant Road en de zogenaamde Suicide Stairs. In de zomer van 1974 neemt de 12-jarige Gwendy Peterson elke dag de trap, die stevig verankerd zit met bouten in de bergwand. Als Gwendy op een dag boven aan de trap op adem staat te komen, wordt ze aangesproken door een vreemdeling. Op een bankje in de schaduw zit een man met een zwarte broek aan, een zwarte overjas en een wit overhemd. Op zijn hoofd heeft hij een zwart hoedje. Er zullen dagen komen dat Gwendy nachtmerries heeft over dat hoedje.
Gwendy is een onzelfzeker meisje van twaalf jaar dat zichzelf te dik vindt. Op een dag ontmoet ze een mysterieuze man met een bolhoed. Hij overhandigt haar een kist vol gekleurde knoppen en schuifjes die leuke verrassingen tevoorschijn brengen. Het kistje brengt haar veel geluk, maar is dat alles wat het doet? Meer kan ik echt niet zeggen, zonder al te veel te verklappen over deze prachtige novelle.

Intussen weten jullie al dat ik een King fan van de eerste orde ben, alles wat deze man schrijft is diamant. Ook dit boekje bevatte weer een meeslepend, mooi verhaal. Ik weet uiteraard niet wie wat geschreven heeft, King of Chizmar, maar het was hoe dan ook een erg geslaagde combinatie.

Het jammere is dat het maar een novelle is, veel te kort, voor mijn part mocht Stephen King er een dikke pil van gemaakt hebben, dan zou het nog spannend geweest zijn.

Je volgt het leven van Gwendy van twaalf jaar tot na haar studies, wat het ook wel bijzonder boeiend houdt.

Het vlotlezende verhaal gaat over verantwoordelijkheid en menselijke nieuwsgierigheid, over vriendschap en geluk, over kracht en volhouding, en dat allemaal verweven in de levensloop van één enkel meisje, in een psychologisch verhaal met een vleugje bovennatuurlijke mysterie.

Ook de lay-out van het boekje is mooi. De (hard)cover bevat een afbeelding die uit meerdere lagen bestaat en binnenin staan enkele sfeervolle tekeningen.

Verwacht niks en alles, want ik had een heel ander einde voor ogen.

Ik heb intens genoten van deze supervermakelijke novelle.ISBN: 9789044354980

Uitgeverij: The House of Books

Hardcover

Pagina’s: 168

Prijs: 19,99
Geen opmerkingen:

Een reactie posten