maandag 24 juli 2017

Review: Mevrouw Dalloway - Virginia Woolf


Op een mooie zomerochtend gaat Clarissa Dalloway de deur uit. Ze is bezig met de voorbereidingen voor het feest dat ze die avond gaat geven. Lopend door Londen herinnert ze zich de tijd dat ze even oud was als haar dochter – en haar relatie met Peter Walsh. Elders in Londen wordt Septimus Smith, getraumatiseerd teruggekeerd uit de Eerste Wereldoorlog, geplaagd door hallucinaties. Hun levens kruisen elkaar op verrassende wijze.


Clarissa Dalloway is een vijftigjarige vrouw die zich neerslachtig en oud voelt. Haar leven is eentonig, zonder verrassingen, net als haar man, en haar volwassen dochter heeft haar niet meer nodig. Dan ontmoet ze haar voormalige aanbidder Peter opnieuw waardoor lang begraven herinneringen aangewakkerd worden en Clarissa haar leven en keuzes dusver in vraag begint te stellen.
Virginia Woolf is een briljante schrijfster, dat heb ik al in meerdere van haar boeken ontdekt. Dit verhaal is echter een van mijn favoriete en een klassieker die iedere lezer gelezen zou moeten hebben, zelfs al heb je niks met het genre.
Woolf schrijft virtuoos, met een beheerst en melodieus taalgebruik dat zeldzaam is. Je wil iedere zin helemaal in je opnemen, ieder woord, tot het einde van het verhaal. Alleen al om haar schrijftalent, los van de inhoud van het boek, zou je eens een boek van haar moeten lezen.
Wel een kleine verwittiging op zijn plaats: het kan even duren voor je in het verhaal zit omdat de stijl hoe dan ook een beetje archa├»sch aandoet. Zet je daar overheen en je krijgt een prachtige literaire traktatie.  
Ook het verhaal zelf is meeslepend. Zelfs al heb je 'The Hours' ooit gezien, de film is maar losjes gebaseerd op dit schitterende verhaal 'Mevrouw Dalloway' en zoals altijd heeft een boek veel meer diepgang.
Halen, kopen, LEZEN!
Virginia Woolf

ISBN: 9789025308094
Uitgeverij: Athenaeum
Pagina's: 189
Prijs: 15 euro
Geen opmerkingen:

Een reactie posten