zondag 8 mei 2016

Review: Zwanenzang - Franck Thilliez


Drie zwanen worden dood aangetroffen in een vijver in het noorden van Frankrijk. De doodsoorzaak? Een fataal griepvirus. Amandine Guérin, microbioloog, wordt erbij geroepen: wat is dit virus en hoe verspreidt het zich?

Kort daarop wordt in het bos een dode man met zijn hond gevonden, hoogstwaarschijnlijk neergeschoten. Rechercheurs Franck Sharko en Lucie Henebelle worden onmiddellijk op de zaak gezet. Vlak bij de plaats delict vinden ze op de bodem van een meer een tas. De inhoud? Botten, schedels en vier versnipperde lichamen. Welke zieke geest heeft dit op zijn geweten?
Ondertussen tikt de tijd angstvallig door. Het onbekende griepvirus verspreidt zich in rap tempo door heel Frankrijk en eist nu ook menselijke slachtoffers. Als de oorzaak niet snel gevonden wordt, zal de pandemie zich niet langer tot Frankrijk beperken. De zaak krijgt opeens een zenuwslopend karakter, waarbij de gehele mensheid gevaar loopt.


Ik heb al eerder boeken van deze auteur gelezen en ze waren stuk voor stuk pareltjes. Deze is ook weer goed, hoewel net iets minder dan de vorige. Neemt niet weg dat ik dus weer ontzettend genoten heb van deze superspannende thriller.
Sharko vind ik een tof karakter, een rechercheur die met plezier te volgen is in zijn speurtochten. Henebelle kwam hier in dit deel minder aan bod, en hoewel zij ook een aangenaam personage is, miste ik het gelukkig niet.
Het onderwerp: de mensheid wordt bedreigt door het allerkleinste wezen; het virus. Op zich had de auteur hier al genoeg voer mee voor een spannend verhaal, maar daar blijft het niet bij. Het gaat ook over supermachten, ongelooflijk verwrongen geesten bij erg rijke en intelligente mensen, darknet; het duistere internetbroertje, complottheorieën, etc. Hoe verdorven kan een mens zijn, hoe ver kan hij gaan in zijn ziekelijke obsessies en daden? Daar gaat dit verhaal over en de auteur heeft dit weer erg goed en filmisch gebracht. De walging kwam tijdens het lezen vaak boven.
Een ijzingwekkende thriller over de ondergrondse, diepe en duistere krochten in de menselijke geest en samenleving. Wees voorbereid op een afdaling naar plaatsen waarvan je wilde dat je ze niet kende.
Franck Thilliez

ISBN: 9789401605120
Uitgeverij: Xander
Pagina's: 488
Prijs: 19,99 euro


Geen opmerkingen:

Een reactie posten