donderdag 26 mei 2016

Review: Liefde en goddelijke seks - Margot Anand


Margot Anand, expert op het gebied van tantra, legt in dit boek aan de hand van haar levensverhaal uit hoe je liefde en seksualiteit op een spirituele manier kunt beleven. Van de eerste indrukwekkende ervaringen in haar jeugd in Parijs, tot aan spannende liefdesavonturen over de hele wereld beschrijft Margot Anand haar meeslepende zoektocht naar seksuele bevrijding en spiritualiteit.

Margot Anand is afgestudeerd als psychologe en heeft haar kennis van tantra en tao bij verschillende leermesters over de hele wereld verworven. Ze geeft les en is therapeut in Europa, de Verenigde Staten en in India.


Ik had weer eens behoefte aan een portie spiritueel voer en dat bevredig ik door om de zoveel boeken heel selectief een zelfhulpboek uit te kiezen om deze dan heel kritisch te lezen. Deze keer gaf ik de voorkeur aan een meer lichamelijk gericht boek en 'Liefde en goddelijke seks' klonk goed genoeg. Als afgestudeerde bachelor in de psychologie vind ik alle stromingen van genezen interessant, wat niet wil zeggen dat ik ze allemaal effectief vind of waardevol. Dit boek heeft echter wel heel veel intrigerende behandelwijzen voorgesteld die zowel geaard als zweverig overkomen, maar dat laatste dan zonder de negatieve connotatie. Behandelwijzen om onderdrukte of traumatische gebeurtenissen een plaats te geven, om jezelf seksueel te openen zonder schroom of restricties, om je geest en lichaam zodanig aan te pakken en te verbinden dat het niet alleen het seksuele gebeuren maar je hele leven ten goede verandert.

Margot Anand was de eerste die de tantra naar het Westen bracht en er opleidingen en behandelingen in gaf. Ze is de pionier van tantra onderwijzen in Europa en dat komt overduidelijk naar buiten in het boek; ze weet er heel wat van af.
Anand komt uit een zeer welgesteld gezin met een dominante vader die ze ontsnapte door een leven als vrijgevochten vrouw (lees: hippie) door te brengen in India en Amerika in de jaren 70 en 80. Haar eerste seksuele ervaring was meteen een schot in de roos, een spiritueel ontwaken via het lichaam. Sindsdien gaat ze op zoek naar wat je tot extase kan brengen, het ultieme orgasme en spirituele verlichting. Ze maakt van alles mee; het heftige Woodstock, trio's, etc. Ze vertelt daarover op een zodanig open en rechttoe rechtaan manier dat je al gauw veel sympathie voor haar voelt.
Hoewel het hier en daar voor velen misschien een beetje over the top zal gaan, spiritueel gezien dan, voelt het nergens oneerlijk of onecht aan, maar eerder met veel wijsheid en ervaring. Toeval wil dat ik − zonder het te weten toen ik dit boek aanvroeg − al een boek van haar in huis heb: Tantra, een weg naar intimiteit en extase. De moeite waard!
Anand gidst ons door haar leven met vele minnaars bij wie ze verrijkende seksuele en andere ervaringen opdoet. Daarna beschrijft ze wat ze ervan geleerd heeft en ten slotte geeft ze de lezer een oefening mee. Voor het eerst heb ik goed begrepen wat tantra is: voornamelijk een spiritueel pad, niet enkel seks.
Vanuit haar vele omzwervingen en leraren die ze ontmoet, ontwikkelt Anand een eigen methode: de SkyDancing tantra: seksuele opwinding zien als een energiestroom die je van je onderste naar je bovenste chakra kan sturen, zodat je hele lichaam eraan meedoet.
Anand gaat diep op het onderwerp in, op een mooie, serene en respectvolle manier. Ze vindt het − terecht − belangrijk dat je je eigen seksualiteit verkent, ontwikkelt, omarmt en aanvaard.
Een goddelijk, compleet lichamelijk, orgasme: tja, laat ik besluiten dat ik er geen spijt van heb dat ik het boek gelezen heb.
Margot Anand

ISBN: 9789401302692
Uitgeverij: Altamira
Pagina's: 255

Prijs: 19,95 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten