zaterdag 26 december 2020

Review: De Schaduwvriend – Alex North

 


In De schaduwvriend herinnert Paul Adams zich nog goed die vreselijke dag waarop de jonge Charlie Crabtree een van zijn klasgenoten vermoordde. Paul was zowel bevriend met Charlie als met het slachtoffer. Diezelfde dag verdween Charlie en de wildste complottheorieën doen nog steeds de ronde op internet.

Vijfentwintig later verwerkt Paul stukje bij beetje zijn jeugd. Wanneer zijn dementerende moeder een terugval krijgt, kan hij er niet meer omheen: hij moet terug naar zijn ouderlijk huis.

Het duurt niet lang voordat alles uit de hand begint te lopen: zijn moeder is ervan overtuigd dat er een indringer in huis is, en Paul realiseert zich dat hij wordt gevolgd. Alles komt samen en het laat Paul niet meer los: wat is er daadwerkelijk gebeurd op de dag van de moord? Waar zou Charlie nu zijn?

Is Norths tweede boek net zo goed als zijn eerste ‘De Fluisterman’? Volmondig ja! Wederom heeft de auteur een parel van een boek afgeleverd, mogelijk nog beter dan zijn eerste.

Je wordt continu op het verkeerde pad gezet. Is er werkelijk iets mysterieus aan de hand, iets dat niet te verklaren is, iets paranormaals? Of niet?

De visie en belevenissen van Paul Adams worden in de ik-vorm verteld, waardoor je je helemaal in het personage kunt onderdompelen en goed met hem mee kunt leven. Daarnaast worden de gebeurtenissen ook verteld door rechercheur Amanda Beck, maar dan in de derde persoon. Zij onderzoekt de brute moord op een jongen, blijkbaar gepleegd door twee leeftijdgenootjes die zich hebben laten beïnvloed door gebeurtenissen van lang geleden. Daardoor kruisen de paden van de rechercheur en Paul op een gegeven moment, want de moordwijze lijkt heel erg op een traumatische gebeurtenis uit het verleden van Paul.

Ergens in het boek kreeg ik een plotwending voor mijn kiezen waar ik even door van mijn stuk gebracht werd. Werkelijk? Dat had ik in geen miljoen jaar zien aankomen.

De Schaduwvriend is een spannende thriller, met sterk neergezette karakters, scherpe menselijke observaties en veel verrassingen.

Grote aanrader.

Vijf op vijf sterren.

 

ISBN: 9789026353598

 

Uitgeverij: Ambo|Anthos

Pagina’s: 380

 

Prijs: 19,99 €

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten