donderdag 4 april 2024

Review: Rubicon - Het einde van de Romeinse Republiek - Tom Holland



Toen Julius Caesar op een donkere ochtend in januari met zijn leger het grensriviertje de Rubicon overstak, onder het uitspreken van de woorden ‘de teerling is geworpen’, ontketende hij een van de beroemdste burgeroorlogen uit de geschiedenis.

Rubicon is een scherpzinnig, briljant geschreven en uitstekend gedocumenteerd verslag van hoe een grootse beschaving van republiek tot keizerrijk werd. Tom Holland vertelt ons het fascinerende verhaal van de val van de Romeinse republiek, beginnend bij de periode waarin de latere hoofdpersonen opgroeien: Caesar, Cicero, Cleopatra, Brutus, Pompeius, Augustus en vele anderen.

Een boek voor alle liefhebbers van spannende geschiedenis en alle kijkers van de met lof overladen serie Rome. In Engeland werd Rubicon ogenblikkelijk een bestseller.

Review door Tony

Niet zomaar een zoveelste boek over de Romeinse geschiedenis, maar een uitgebreide, analyserende en goed bewerkte weergave van de stichter van het Romeinse keizerrijk en zijn nakomelingen.

Anders dan de meeste geschiedenisboeken durft de auteur hier zijn mening te geven. Hij durft met aannames te komen en theorieën te geven die niet altijd bewezen zijn, maar daarom niet minder interessant of fascinerend.

Hij vertelt niet alleen gewoon de feiten en de beslissingen die genomen werden, maar legt ook uit hoe ze toen dachten, redeneerden en tot bepaalde besluiten kwamen. Je leert niet alleen de grote dingen uit de geschiedenis te kennen, maar ook de kleinere dingen: eetgewoontes, hobbies, hoe de politiek bedreven werd (heel erg ingewikkeld).

Je krijgt het gevoel dat het meer is dan een geschiedenisverhaal, het is een tijdcapsule. Deel twee heb ik jammer genoeg niet ontvangen, deel drie wel, maar halverwege het eerste deel wist ik al dat ik het tweede deel absoluut moest hebben. 

Tweeduizend jaar na al die gebeurtenissen, komt het allemaal een beetje vreemd over. De geschiedenis komt soms over alsof het toen makkelijk was omwille van de kennis die we nu hebben. Tom Holland vertelt het echter zo uitgebreid en in detail dat je tot een heel ander inzicht komt over wat er toen gebeurde, wat er toen gepresteerd werd. 

Dit is het eerste deel van een trilogie, waarvan je eigenlijk hoopt dat hij uit zes of meer delen zal bestaan. Zo goed is dit boek, ontzettend goed zelfs!

Nederlands 

Paperback 

9789025316600 

10 juli 2023 

424 pagina's

Athenaeum | Polak & Van Gennep

22,50 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten