zaterdag 11 juli 2020

Review: Het glazen hotel – Emily St. John MandelEr wordt een doodsbedreiging gegrift in de glazen muur van een vijfsterrenhotel op een eiland voor de kust van British Columbia. In Amerika stort een gigantisch ponzifraudesysteem in, met verstrekkende gevolgen voor ontelbare mensen. Jaren later verdwijnt een vrouw op mysterieuze wijze van het dek van een vrachtschip.

Terwijl deze ogenschijnlijk verschillende gebeurtenissen ingenieus met elkaar verweven worden, beweegt "Het glazen hotel' zich moeiteloos tussen het schip, de wolkenkrabbers van Manhattan en de wildernis van Vancouver Island. Tegelijkertijd schetst Emily St. John Mandel een adembenemend beeld van hebzucht en schuld, liefde en wanen.
Verschillende verhaallijnen en personages passeren de revue. Op het eerste gezicht hebben ze niks tot weinig met elkaar te maken, maar gaandeweg wordt duidelijk dat ieders leven met elkaar verweven is. Verleden, heden en toekomst wisselen zich af. We lezen ook het verhaal vanuit het oogpunt van diverse personages. Toch blijft alles duidelijk en makkelijk te volgen.

Het is geniaal gedaan van de auteur hoe al die levens elkaar ergens geraakt hebben, en wat de consequenties daarvan zijn. De auteur schrijft met scherpte en psychologisch inzicht hoe kleine en grote beslissingen en keuzes je leven kunnen beïnvloeden.

Er zit een licht paranormaal tintje in het verhaal dat volkomen logisch klinkt en past in het geheel.

Ik was al fan van Mandel sinds ik ‘Station Elf’ gelezen heb, en nu nog meer.

Weinig auteurs kunnen zo diep in de menselijke ziel kijken, vind ik, kunnen levens zo intens en boeiend schetsen. Na het lezen bleef het boek me nog dagen bij, alsof ik de personages werkelijk gekend had. Een roman om niet makkelijk te vergeten, al zal het moeilijk zijn om deze aan anderen uit te leggen doordat het verhaal zo ingenieus is en veel zijsprongen en lagen en diepten bevat.

Zonder spannend te willen zijn, is het toch ontzettend boeiend. Ik kon niet stoppen met lezen.

Sterke aanrader!

Vijf op vijf sterren.ISBN: 9789025453923Uitgeverij: Atlas ContactPagina’s: 324

Prijs:  18,99


Geen opmerkingen:

Een reactie posten