Jarenlang
woonde kookboekenauteur Merijn Tol voor de helft van de tijd in Beiroet. Nog
steeds verdeelt ze veel van haar tijd tussen Amsterdam en Beiroet. Een
waanzinnige en bijzondere stad in het Midden-Oosten die niemand onberoerd zal
laten. In BEIROET – VERHALEN EN RECEPTEN UIT EEN MEDITERRANE STAD beschrijft
Merijn door de ogen van haar vrienden, de rijke food scene van haar favoriete
Beiroet. Met verhalen, foto's en natuurlijk recepten neemt ze je mee door
diverse wijken van de stad. Maak kennis met de tien regels van Kamal om de
beste tabouleh te maken, een kibbeh van pompoen met ui of de lekkerste
man'ouche met za'atar en rozenblaadjes. Naast de vele recepten bevat het boek
talloze adressen, foto's en tips om deze stad te bezoeken. Maak met dit
kookboek kennis met de verslavende geuren, explosieve smaken en het
meeslepende, vaak geïmproviseerde leven in Beiroet!
Een
fantastisch en origineel kookboek! Het combineert recepten met
wetenswaardigheden over de stad. Een kook- en reisboek ineen dus. De auteur
schrijft over meerdere wijken in Beiroet. Hoe de mensen daar leven, wat typisch
is aan de wijk. Ze geeft ook telkens restaurantadresjes. En dan uiteraard
enkele gerechten die ze in die wijk of via een vriend heeft geleerd.
Authentieke
Libanese gerechten vol smaak.
De recepten
zijn duidelijk en de meeste zijn eenvoudig te bereiden. Het enige wat ik eraan
miste waren de kooktijden. Je moet dus een beetje gokken aan de hand van de
beschrijving wat de bereidingstijd is. Sommige gerechten herkende ik, maar ze
hebben een originele twist gekregen en zijn lekkerder dan de versies die ik
voordien kende.
De ‘fattoush
ahmar’ (rode biet, rodekool, dille en dragon) is een heerlijk frisse salade die
overal bij gegeten kan worden, zowel tijdens de zomer als de winter. Combineer
de salade bijvoorbeeld met de ‘moutabel arnabeet ma zeit badounes w kesbara w
labneh’ (gefrituurde bloemkool met tahina, labneh, peterselie-korianderolie en
gestampte gefrituurde knoflook) en je hebt een warme en koude groentegerecht
dat lekker samengaat. Wij aten daar nog de ‘Batata harra ma habet el kesbora’
(geroosterde aardappeltjes met koriander, korianderzaad, knoflook, aleppo-peperolie
en citroen) bij. Dat maakt de maaltijd compleet en met tal van smaakexplosies.
We konden er geen genoeg van krijgen en gingen dan ook met een overvolle buik
van tafel.
Prachtige foto's die de sfeer van Beiroet goed weergeven en waardoor je zin krijgt meteen daarheen op reis te gaan.
Ideaal kookboek
voor een bijzondere dinertafel met allerlei exotische gerechten. Hiermee kun je
je vrienden perfect culinair verrassen!
ISBN: 9789038806969
Uitgeverij: Nijgh
Cuisine
Hardcover
Prijs: 34,99€
Geen opmerkingen:
Een reactie posten