donderdag 26 november 2015

No food to waste! Weg die wegwerpmaatschappij!


We gooien zoveel lekkers weg, vaak zonder dat we het beseffen. Het blad en loof van heel veel groenten is namelijk perfect eetbaar en toch dumpen we het zonder boeh of bah in de vuilnisbak. Dat is negatief op zoveel vlakken! Voor het milieu, het is regelrechte geldverspilling en je ontneemt jezelf voedzame vitamines en andere smaakervaringen. Dat was wel anders in grootmoeders tijd. Maar, oma, wat is dan eetbaar en wat niet, en hoe bereid je het?


Tenzij je een compostbak gebruikt, is naar het schijnt 12% uit onze vuilnisbak perfect eetbaar. Hoe komen we er toch bij om dat dan weg te gooien? Het zou hetzelfde zijn als je naar de supermarkt gaat, 10 zakken met voedsel koopt en daarvan één zak meteen weggooit. Doe je toch niet? Genoeg gepreekt, hoe pak je het dan goed aan?

Tip 1: koop enkel biologische groente en fruit, dan zit je helemaal veilig als je er alles van opeet. Bio is duurder, ja, maar door meer van de groente en fruit te eten, compenseer je dat. En bovendien minder gif dat je binnenkrijgt!
Tip 2: koop groenten met steeltjes en bladgroen en snij die niet af, toch niet meteen! Alles blijft langer goed als je het heel laat. Eventueel, als je ze langer moet bewaren, kun je ze alvast schoonmaken en in stukjes in de vriezer bewaren. Groente die rechtop groeien, zoals prei, kun je het beste ook rechtop bewaren, bijvoorbeeld in een vaas of in de koelkastdeur naast de flessen. Zo blijven ze langer vers.

Belangrijk om te weten: er zitten vaak meer vitamines en vezels in het loof van de groente dan in de groente zelf. Kun je nagaan. We leven dus in een omgekeerde dimensie waarin we het voedzaamste weggooien!


De schil van fruit
Wij gebruiken de schil van citroenen en sinaasappels om in koekjes of glühwein te verwerken of voor de drankjes Limoncello en Orangello. Als we niet meteen zin hebben om aan het bakken te slaan, dan vriezen we de schil volledig of al geraspt in (enkel het gekleurde deel, niet het wit!). Een andere mogelijkheid is om de schillen op een lage temperatuur in de oven te drogen en dan tot poeder te vermalen. Heerlijk in taarten, salades, bij vis etc. Maar eigenlijk kun je van het meeste fruit de schil gebruiken, voornamelijk in desserts.

Blad- en loofmogelijkheden
In soep kun je van alles en nog wat gooien, zoals minder mooie slabladeren, het loof van radijzen, rapen, bieten, wortels, prei, broccoli en bloemkool. En zelfs de schil van pompoen, verse bonen en erwten.
Ook in salades kun je het loof gebruiken, of fijn gehakt in een omelet, stoofpotje of quiche. Tip: sommige hardere bladgroen eerst even koken. Wij gebruiken de mooie bladeren van de radijs in de salade en de minder mooie houden we voor de bouillon of stamppot.
Wij schillen en snijden ook  de steeltjes van broccoli en bloemkool in stukjes en koken die gewoon mee met de roosjes. Soms eten we die vooraf als snack tijdens het bereiden van de maaltijd. Heerlijk en gezond!
Kruiden idem dito: de steeltjes hiervan gewoon fijn hakken, waarna ze perfect bruikbaar zijn in sauzen of salades.
En wat te zeggen van zelfgemaakte aardappelchips of chips van appelschillen: gezouten of gesuikerd? Aardappelschillen doe je in de frituurolie en appelschillen op 150 °C een halfuurtje in de oven.
Uienschillen fijn gesnipperd en gemixt maakt de paneermeel smaakvoller. De schillen van courgettes en wortels en zelfs de peulenschil van erwten en bonen kun je ook weer gebruiken, bijvoorbeeld in beignets.
Thee! Natuurlijk, hoe kunnen we die vergeten! Daarvoor kun je bijvoorbeeld gedroogde appel- en perenschillen gebruiken.
Pesto: een van mijn favoriete gerechten. Die kun je nog specialer maken door het loof van vele groentes eraan toe te voegen.

Enkele recepten en links
Bloemkoolbladeren kunnen erg lekker zijn, zie hier enkele recepten.
Hier zijn tal van lekkere restjes recepten te vinden.
Interessantesite hoe voedselverspilling te beperken.


Zeg je nog steeds: bah, nee, dat bladgroen eten is niets voor mij, dan kun je er eventueel nog altijd bouillon van maken. Hier lees je hoe je dat kunt doen. 

Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten