We gooien
zoveel lekkers weg, vaak zonder dat we het beseffen. Het blad en loof van heel
veel groenten is namelijk perfect eetbaar en toch dumpen we het zonder boeh of
bah in de vuilnisbak. Dat is negatief op zoveel vlakken! Voor het milieu, het
is regelrechte geldverspilling en je ontneemt jezelf voedzame vitamines en
andere smaakervaringen. Dat was wel anders in grootmoeders tijd. Maar, oma, wat
is dan eetbaar en wat niet, en hoe bereid je het?
Tenzij je
een compostbak gebruikt, is naar het schijnt 12% uit onze vuilnisbak perfect
eetbaar. Hoe komen we er toch bij om dat dan weg te gooien? Het zou hetzelfde
zijn als je naar de supermarkt gaat, 10 zakken met voedsel koopt en daarvan één
zak meteen weggooit. Doe je toch niet? Genoeg gepreekt, hoe pak je het dan goed
aan?
Tip 1: koop enkel biologische groente en fruit, dan
zit je helemaal veilig als je er alles van opeet. Bio is duurder, ja, maar door
meer van de groente en fruit te eten, compenseer je dat. En bovendien minder
gif dat je binnenkrijgt!
Tip 2: koop groenten met steeltjes en bladgroen en
snij die niet af, toch niet meteen! Alles blijft langer goed als je het heel
laat. Eventueel, als je ze langer moet bewaren, kun je ze alvast schoonmaken en
in stukjes in de vriezer bewaren. Groente die rechtop groeien, zoals prei, kun
je het beste ook rechtop bewaren, bijvoorbeeld in een vaas of in de
koelkastdeur naast de flessen. Zo blijven ze langer vers.
Belangrijk om te weten: er zitten vaak meer vitamines en
vezels in het loof van de groente dan in de groente zelf. Kun je nagaan. We
leven dus in een omgekeerde dimensie waarin we het voedzaamste weggooien!
De schil van fruit
Wij
gebruiken de schil van citroenen en sinaasappels om in koekjes of glühwein te verwerken
of voor de drankjes Limoncello
en Orangello. Als
we niet meteen zin hebben om aan het bakken te slaan, dan vriezen we de schil volledig
of al geraspt in (enkel het gekleurde deel, niet het wit!). Een andere
mogelijkheid is om de schillen op een lage temperatuur in de oven te drogen en
dan tot poeder te vermalen. Heerlijk in taarten, salades, bij vis etc. Maar
eigenlijk kun je van het meeste fruit de schil gebruiken, voornamelijk in
desserts.
Blad- en loofmogelijkheden
In soep kun je van alles en nog wat
gooien, zoals minder mooie slabladeren, het loof van radijzen, rapen, bieten,
wortels, prei, broccoli en bloemkool. En zelfs de schil van pompoen, verse bonen
en erwten.
Ook in salades kun je het loof gebruiken, of
fijn gehakt in een omelet, stoofpotje of
quiche. Tip: sommige hardere bladgroen eerst even koken. Wij gebruiken de
mooie bladeren van de radijs in de salade en de minder mooie houden we voor de
bouillon of stamppot.
Wij
schillen en snijden ook de steeltjes van
broccoli en bloemkool in stukjes en koken die gewoon mee met de roosjes. Soms
eten we die vooraf als snack tijdens
het bereiden van de maaltijd. Heerlijk en gezond!
Kruiden
idem dito: de steeltjes hiervan gewoon fijn hakken, waarna ze perfect bruikbaar
zijn in sauzen of salades.
En wat te
zeggen van zelfgemaakte aardappelchips of chips
van appelschillen: gezouten of gesuikerd? Aardappelschillen doe je in de
frituurolie en appelschillen op 150
°C een halfuurtje in de oven.
Uienschillen fijn gesnipperd en gemixt maakt de paneermeel smaakvoller. De schillen van
courgettes en wortels en zelfs de peulenschil van erwten en bonen kun je ook
weer gebruiken, bijvoorbeeld in beignets.
Thee! Natuurlijk,
hoe kunnen we die vergeten! Daarvoor kun je bijvoorbeeld gedroogde appel- en
perenschillen gebruiken.
Pesto: een van mijn favoriete gerechten. Die kun je
nog specialer maken door het loof van vele groentes eraan toe te voegen.
Enkele recepten en links
Bloemkoolbladeren
kunnen erg lekker zijn, zie hier
enkele recepten.
Hier zijn tal van lekkere restjes recepten te vinden.
Interessantesite hoe
voedselverspilling te beperken.
Zeg je nog
steeds: bah, nee, dat bladgroen eten is niets voor mij, dan kun je er eventueel
nog altijd bouillon van maken.
Hier lees je hoe je dat kunt doen.
Smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten