Constantinopel en de eerste jihad 633-718, Het overleven van een christelijk Europa in de zevende en achtste eeuw is het nieuwe boek van historicus Henk Singor.
Constantinopel en de eerste jihad 633-718, Hoe de christelijk-Romeinse beschaving de Arabische stormloop overleefde is het langverwachte nieuwe boek van Henk Singor, auteur van onder andere Constantijn en de christelijke revolutie in het Romeinse Rijk.
De zevende eeuw is de eeuw waarin de oudheid definitief ten einde komt en de middeleeuwen beginnen. Terwijl de antieke wereld rond de Middellandse Zee haar oude samenhang verloor, verschenen er met de Arabische veroveringen een nieuwe cultuur en een nieuwe religie op het toneel. Overal waar de islam voet aan de grond kreeg was de vroegchristelijke cultuur gedoemd te verdwijnen, zoals grotendeels gebeurde in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Ook Europa werd door de Arabische expansiedrift bedreigd, maar ondanks enorme verliezen bleef Constantinopel, middelpunt van het christelijk-Romeinse rijk, overeind. En daarmee werd de kern van de Europese beschaving gered.
Met oog voor zowel de details als de grote lijnen wordt het verhaal van de christelijk-Romeinse wereld rond Constantinopel aan het begin van de zevende eeuw en de dramatische gebeurtenissen die de stad radicaal veranderden geschetst. Een episch hoogtepunt in de strijd om lijfsbehoud beleefde Constantinopel toen de stad in 717-718 de grootste Arabische aanval wist af te slaan. Het was een keerpunt in de wereldgeschiedenis dat het overleven van de antieke en christelijke erfenis garandeerde en de latere bloei van de Europese cultuur mogelijk maakte.
Het komt niet vaak voor dat je een geschiedenisboek openslaat dat zo uitgebreid is over een onderwerp en de omgeving van het onderwerp. In dit geval Constantinopel en de Islam, en de cultuur en geschiedenis van beide.
Ik heb in dit geval meer geleerd over het ontstaan van de Islam dan van welk ander geschiedenisboek dan ook.
Ook beschrijft de auteur heerlijk over de verhoudingen tussen Constantinopel en het Europese Westen, en de wisselwerking tussen deze.
Misschien worden er wel een beetje erg veel soera's aangehaald, maar het bewijst dat de auteur ontzettend veel over het onderwerp weet.
De auteur weet de spanning van de historische gevechten op een romantische manier te verwoorden en interessant te houden, net zoals hij de droge feiten en informatie van alle kanten belicht.
Het is ongelooflijk hoe enorm rijk Constantinopel, maar ook de geschiedenis van de stad, was, en hoezeer de stad van invloed is geweest op ons heden en het Westen.
Wat mij betreft een must-read als je meer wilt leren over het vroege Christendom en het ontstaan van de Islam.
Review door Tony
***
Nederlands
Paperback
Introductie: 2022-10-10
Blz.: 560 pagina's
Ambo | Anthos
34,99 euro
Geen opmerkingen:
Een reactie posten