Het is 2010. De succesvolle, maar rusteloze ondernemer Bix Bouton spreekt een professor van Columbia University, die experimenteert met het menselijk geheugen. Tien jaar later geeft Bix’ nieuwe technologische programma Greep op uw onbewuste toegang tot al je herinneringen, die je bovendien met anderen kunt uitwisselen. Het systeem verleidt velen – hoewel niet iedereen. Egan weeft de verregaande gevolgen van het programma door de levens van verschillende personages, wier paden zich meermaals kruisen. In haar spectaculaire verbeeldingswereld bestaan er ' tellers' die menselijke verlangens opsporen en uitpluizen, en 'ontduikers', die het collectief bewustzijn ontduiken omdat ze inzien wat de prijs is van ‘een hapje van het snoephuis’.
Het is het eerste boek dat ik van deze auteur lees, en wat een talent!
Het is moeilijk uit te leggen waar het boek over gaat, behalve over meerdere mensenlevens die allemaal rechtstreeks of onrechtstreeks met elkaar te maken hebben en invloed op elkaar hebben gehad.
De kritische noot van de auteur op het online gebeuren, en in het boek dan vooral dat je je bewustzijn in een computer kunt overbrengen om zo je eigen herinneringen op te slaan en ook die van anderen kunt inkijken, is aanwezig, maar niet belerend. De manier waarop ze dit benadert, is eerder filosofisch en vanuit het standpunt van meerdere personages.
Bovendien hanteert de auteur voor ieder personage een geheel andere schrijfstijl, wat ik erg bijzonder en origineel vond. Echt superknap gedaan. Daardoor zit je echt heel diep in het hoofd van het personage. Nooit eerder heb ik dat zo intens ervaren.
Het is geen spannend verhaal en toch kon ik niet stoppen met lezen, gewoon omdat de auteur zo sterk, scherp en vlot schrijft, en zo diep in de levens duikt. Heel gedetailleerd, en op zo'n manier dat je denkt dat ze ze allemaal wel gekend moet hebben.
Een sterke aanrader voor wie houdt van intelligent geschreven romans met sterk neergezette, eigenzinnig karakters.
Nederlands
Paperback
9789029545501
Druk: 1 april 2022
368 pagina's
De Arbeiderspers
24,99 euro
Geen opmerkingen:
Een reactie posten